Жолчка од јајце, е  заразена со фипронил, купена во Германија, беше откриен во западниот романски округ   , соопштија од администрацијата за санитарно-ветеринарна контрола и безбедност на храната.

Серијата била запечатена во склад. Производот не е стигнал до трговската мрежа и ќе биде уништен. Во моментов се проверуваат живинарски фарми низ целата земја.

Од почетокот на август од оваа хемикалија настрадаа Белгија, Холандија, Германија, Велика Британија, Луксембург, Франција, Швајцарија, Шведска , каде од продавниците се повлечени милиони јајца.

  За апсењето холандски медиуми објавија дека компанијата се нарекува “Чикфренд” (Chickfriend). “Станува збор за двајца управители во компанијата, за која се претпоставува дека ја користела супстанцијата во живинарски фарми”, изјави портпаролот на обвинителството  за уапсените.

Речиси 180 холандски фарми се привремено затворени.

Портпаролката на Европската комисија Ана Итконен увери дека отровните јајца “се блокирани, а ситуацијата е под контрола”.

 Фипронилит се содржи во производите за борба против болви, вошки и крлежи кај животните. Од неколку години во ЕУ имаат забрана тој да се употребува на растенија и животни, кои  се консумираат од луѓе.

Од Агенцијата за храна стандарди (FSA) изјави дека е малку веројатно дека постои ризик за здравјето на луѓето. Сепак,   производиге кои  содржат јајца, вклучувајќи сендвичи и салати, беа повлечеби  од супермаркетите.