петок, 22 септември 2017 | Вести денес: 84 ново

Зошто за време на патувањето на патниците им се нудат бонбони

Веројатно сте забележале дека кога се возите со авион стјуардесите често ги нудат патниците со слатки работи.

Причината е едноставнс, бидејќи за време на полетувањето се зголемува притисокот во ушите, благото го изедначува притоскот. На пример, кога зеватѕе исто така се изедначува.

Стјуардесите ќе ви дадат благо поради вашата Еустахиева цевка, односно врската меѓу средното уво и грлото. Ако сте настинати и се возите со авион, може да дојде до затнување на таа врска и да добиете болки во увото или да го оштетите тапанчето. За да го спречите тоа, добивате благо.

 

Top