вторник, 21 ноември 2017 | Вести денес: 107 ново

Главна причина за појава на Алцхајмерова болест

Луѓето кои страдаат од несоница имаат поголеми шанси да добијат Алцхајмерова болест, покажува едно истражувањето.

Оние кои страдаат од несоница имаат маркери на нарушување во спиналната течност, која се наоѓа во ‘рбетот и мозокот. Тие маркери содржат молекули кои го „претрпуваат“ мозокот, а тоа е една од главните причини за настанување на Алцхајмеровата болест и деменцијата.

Ако спиете лошо или недоволно, вашиот мозок нема време да ги исчисти тие „урнатини“, сметаат стручњаците.

 

Top