петок, 20 октомври 2017 | Вести денес: 0 ново

Важно е да се знае: Колкава количина на Ц витамин ви е потребна во текот на денот

Митот за витаминот Ц потекнува уште од ’60-тите и ’70-тите години од минатиот век, кога научникот Линус Паулинг тврдел дека големите количини витамин Ц наводно може да спречат да се разболете со години.

Според моменталните истражувања, дневната препорачана доза витамин Ц е 200mg, а прекумерното внесување на овој витамин може да предизвика само проблеми како мачнини, дијареја и болки во стомакот.

Top