сабота, 21 октомври 2017 | Вести денес: 94 ново

Хит во Европа се веселите гробишта (ФОТО)

Веселите гробишта се едно од најпознатите и можеби најчудни места во Европа. Тие се наоѓаат во Романија, во близина на селото Сапнца, во северниот дел на земјата, недалеку од границата со Украина.

Жителите на селото дефинитивно имаат смисла за хумор и не се срамат да се шегуваат со мртвите. Ако одите дотаму за да ги видите „Веселите гробишта„, ќе наидете на дрвените крстови кои имаат исклучителна претстав, освен цртеж на починатиот, на нив има и краток стих посветен на живот на починатиот. Тој на забавен начин го раскажува животот на починатиот, но и неговите недостатоци кои на недвосмислен начин го одразуваат односот кон неговите блиски и кон него.

Еден весел епитаф:

Под овој тежок крст,

лежи тешката моја свекрва.

Ве молам, не будете ја,

оти ќе се врати дома и ќе ме критикува повеќе.

Но, јас ќе се држам добро

и таа нема да се врати од гробот.

Седи си таму, душо свекрво!

Top