недела, 23 април 2017 | Вести денес: 100 ново

Претставата „Последен чин на комедијата на смртта“ на Зоран Пејковски гостува во Црна Гора

В четврток,  27 април, на сцената на Центарот за култура Беране, ќе биде изведена претставата „Последен чин на комедијата на смртта“ од драмскиот автор и дра­ма­тург на На­ро­ден те­а­тар Охрид, гла­вен и од­го­во­рен уред­ник на „Јав­ност“, „Раст“, „Со­вре­ме­ни ди­ја­ло­зи“… Со не­го по­раз­го­ва­рав­ме за на­гра­ди­те, по­е­зи­ја­та, те­а­та­рот…

Адаптацијата е на Горан Бјелановиќ, а претставата се изведува по повод одбележувањето на триесетгодишниот јубилеј, кој го слави Пејковски. Имено, оваа претстава за прв пат била изведена во 1987 година и оттука во чест на авторскиот јубилеј повторно ќе биде изведена истата.

-Во текот на целата 2017 година во чест на јубилејот покрај драмски изведби , ќе следуваат промоции, претстави, гостувања и многу активности, информира Пејковски.

Top