среда, 18 октомври 2017 | Вести денес: 109 ново

Како звучи оригиналната песна „Jingle Bells“?

На крајот на годината од секаде се слуша Jingle Bells“. Она што денес го слушаме  е верзија на оригиналот од 1857 година.

Кога Џејмс Лорд Пјепонт ја напишал песната „The One Horse Open Sleigh”, таа само малку се разликувала од „Jingle Bells“ каква што ја знаеме денес. Така во оригиналната верзија Пјепонт напишал „oh what sport” и „oh what joy” наместо „oh what fun“ и „over the hills” наместо „over the fields”. Години подоцна песната стана популарна на светско ниво благодарение на Бинг Крозби и музичката група „Andrews Sisters“.

 

Top