среда, 18 октомври 2017 | Вести денес: 109 ново

Најскапото сирење во светот доаѓа од Србија и се прави од магарешко млеко (Видео)

Кравјото, овчото и козјото сирење се добро познати и употребувани во исхраната, но дали сте знаеле дека постои сирење што се прави од магарешко млеко?

Во специјалниот природен резерват Засавица во Србија се произведува најскапото сирење во светот што се прави од магарешко млеко, а го прави Слободан Симиќ кој го произведува од млекото од неговите магариња.

img-304621

Со оглед на тоа што тој е единствениот со рецептот и тоа што магариците произведуваат многу малку млеко, не треба да зачудува фактот дека ова е најскапото сирење во светот, чијашто цена изнесува околу 1.000 евра за килограм.
Дознајте како овој човек ја добил идејата за правење магарешко сирење, како го прави и зошто е најскапото сирење во светот.

Top