понеделник, 23 октомври 2017 | Вести денес: 19 ново

Нови Сад е прв град од земја која не е членка на ЕУ, а ќе биде Европска престолнина на културата во 2021 година

Нови Сад е избран да биде една од трите европски престолнини на културата во 2021 година… На Нови Сад и романскиот Темишвар ќе им се придружи и еден град од Грција, за што одлуката ќе биде донесена следниот месец.

Во конкуренција се грчките градови Елефсина, Каламата и Родос.

Нови Сад во финалниот изборен круг за европска престолнина на културата го победи Херцег Нови и на тој начин стана прв град од земја која се уште не е членка на ЕУ, а кој ја освои оваа престижна европска титула

Top