вторник, 19 јуни 2018 | Вести денес: 8 ново

Меѓу мигрантите во Македонија досега 18.089 деца без родители

На 27.12.2015 издадени се потврди за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил на вкупно 3.954 странски државјани, од кои 1.552 се од машки пол, 812 се од женски, 1.579 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 11 деца кои патуваат без родител, соопшти МВР.

мигранти

 

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија­1.666, Ирак­1.358 и Авганистан–930.

Во периодот од 19.06.2015 до 27.12.2015 година до 24.00 часот, издадени се потврди на вкупно 377.257 странски државјани, од кои, 204.344 се од машки пол, 63.562 се од женски, 91.262 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 18.089 деца кои патуваат без родител.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија­ 210.668, потоа Авганистан­ 93.113, Ирак­ 52.035, Иран­ 6.231, Пакистан ­5.416, Палестина­ 2.158, Сомалија­1.276, Бангладеш­1.253, Мароко ­1.317, Конго­514, Алжир ­453, Либан­434, Нигерија ­279, додека останатите се во помал број.

Во периодот од 00,00 до 24,00 часот на 27.12.2015 до Секторот за азил не е поднесено барање за признавање право на азил врз основа на претходно издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Од започнувањето на издавањето на потврдите до 27.12.2015 година до Секторот за азил се поднесени 83 барања за признавање на право на азил врз основа на претходно издадена потврда, при што 55 барања се од државјани на Сирија, со нив се и 23 деца кои го придружуваат родителот, потоа 13 барања од државјани на Авганистан со нив се и 14 деца кои го придружуваат родителот, три барања од државјани од Пакистан и Ирак, по две барања од државјани од Мароко, Либан, Палестина и Алжир (четири се деца кои го придружуваат родителот) и едно барањеод државјанин на Египет.

Во ЈУ Прифатен центар за баратели на азил во дневниот регистар на баратели на азил за 27.12.2015 година евидентирани се вкупно 24 баратели на азил од кои 12 мажи, три жени и девет деца со придружба на старател. Дополнително, согласно со член 48 од Законот за азил и привремена заштита, девет баратели на азил (три мажи, една жена, три малолетни лица со придружба на старател и две малолетни лица без придружба на старател) се згрижени на друго место за сместување определено од Министерството за труд и социјална политика.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top